Tripoli’de CEN-SAD Gençlik ve Spor Bakanları Bir araya Gelerek Bölgesel İş Birliğini Güçlendirdi

Sahel-Sahra Devletleri Topluluğu’nun (CEN-SAD) Gençlik Bakanları 4. Toplantısı, 23 Nisan’da Libya’nın Trablus şehrinde üç günlük bir toplantı ile sona erdi. Toplantıda, gençlerin güçlendirilmesi, beceri gelişimi ve bölge genelinde katılımını artırmak için kapsamlı bir yol haritası kabul edildi.

yayınlandı.
9
Tripoli’de CEN-SAD Gençlik ve Spor Bakanları Bir araya Gelerek Bölgesel İş Birliğini Güçlendirdi

“CEN-SAD Alanında Gençlik, Barış, Güvenlik, Dayanışma ve Kalkınma” temasıyla düzenlenen üst düzey toplantıya 20 üye ülkeden Gençlik Bakanları ve üst düzey yetkililer katıldı. Toplantıya Libya Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Fatah Allah El-Zuni başkanlık etti.

Trablus Deklarasyonu, Afrika Gençlik Şartı, Malabo Gençlik Güçlendirme Kararı ve demografik açıdan avantaj sağlanmasına yönelik 2063 Gündemi’nin eylem planı gibi kıta ölçeğinde önemli politikaları onayladı. Üye devletler, gençlerin haklarını, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini korumayı, gençlerin öncülüğünde girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik etmeyi taahhüt ettiler.

Sayın El-Zeni, “Gençlerimizin eğitimine, becerilerine ve fırsatlarına yatırım yapmak, sürdürülebilir kalkınmanın, ekonomik büyümenin ve kalıcı barışın ve güvenliğin önünü açmak için kritik öneme sahiptir. CEN-SAD bölgesi, hedefli politikalar ve ortaklıklar yoluyla beslenmesi gereken canlı bir gençlik potansiyeline sahiptir.” dedi.

Kabul edilen özel önlemler şunları içerir:

* Gençlere eğitim ve istihdamda eşit fırsat sağlamak için ulusal politikalar
* İşgücü piyasalarına bağlı mesleki eğitim ve çıraklık programlarını genişletmek
* Gençleri şiddet/aşırılıktan korumak ve çatışma önleme çabalarında seslerini yükseltmek
* Gençlik güçlendirme girişimlerine dijital becerileri ve yeni teknolojilere erişimi entegre etmek
* Gana’da uzun süredir ertelenen 2. CEN-SAD Oyunlarını sporu ve olimpik idealleri tanıtmak için planlamak
* Libya’da bölgesel bir merkez olarak bir CEN-SAD Gençlik Merkezi kurmak
* Bakanlık koordinasyonunu ve takip mekanizmalarını güçlendirmek

Toplantıda, CEN-SAD Bankası’nın girişimcilik, beceri geliştirme ve kadınlara ve gençlere yönelik finansman girişimleri memnuniyetle karşılandı. Ayrıca, düzenli göçün gençlere yönelik eşgüdülü fırsatlar aracılığıyla ele alınması gerektiğinin altı çizildi.

Bakanlar, Libya makamlarının ev sahipliğine ve CEN-SAD Yürütme Sekreterliği’nin hazırlıklarına övgüde bulundu. Önümüzdeki büyük etkinlikler Gana, Çad ve Senegal tarafından düzenlenecek.

Trablus’ta kabul edilen yol haritası, CEN-SAD’ın demografik açıdan avantajını değerlendirerek gençleri sürdürülebilir kalkınmanın ve istikrarın motoru olarak güçlendirmeye olan bağlılığını göstermektedir.